03.05.2013

Tänä keväänä suurin osa viljelijöistä teki tukihakemuksensa sähköisesti Vipu-palvelussa. Huhtikuun lopussa päättyneessä tukihaussa hakemuksensa teki sähköisesti 33 235 maatilaa. Määrä on noin 56 prosenttia Suomen maatiloista.

Savukoskella ja Sievissä vaihdettiin Vipuun

Yleisintä sähköinen haku oli useamman viime vuoden tapaan Pohjois-Savossa ja Ahvenanmaalla. Näillä alueilla noin 73 prosenttia hakemuksista tehtiin sähköisesti. Myös Pirkanmaalla ja Kainuussa sähköisten hakemusten osuus oli lähes 70 prosenttia.

Monissa kunnissa sähköisten hakemusten osuus kasvoi merkittävästi verrattuna viime vuoteen. Savukoskella sähköisen hakemuksen teki vuonna 2012 noin 17 prosenttia viljelijöistä, mutta tänä vuonna jo lähes 60 prosenttia. Samoin Sievissä sähköisten hakemusten osuus kasvoi viime vuoden noin 20 prosentista tämän vuoden noin 60 prosenttiin. Sähköisten hakemusten määrä nousi reilulla kolmanneksella Pellossa, Kokkolassa ja Puolangalla.

Puolangalla jo lähes kaikki viljelijät tekivät hakemuksensa Vipu-palvelussa. Myös Kemijärvellä ja useissa Ahvenanmaan ja Pirkanmaan kunnissa sähköisten hakemusten osuus oli yli 90 prosenttia.

Sähköisten hakemusten osuus oli pienin Uudellamaalla, Etelä-Savossa ja Lapissa. Näilläkin alueilla kuitenkin jo yli 40 prosenttia viljelijöistä teki hakemuksensa sähköisesti.

Yhä useampi viljelijä lukee myös hakuoppaan sähköisenä

Vipu-palvelu on saanut viljelijöiltä kiittävää palautetta. Tukihaun siirtyminen verkkoon on vähentänyt paperilomakkeiden ja painettujen oppaiden tarvetta. Maaseutuvirasto lähetti tänä keväänä painetun tukihakumateriaalin vain viljelijöille, jotka olivat tilanneet sen kevään 2012 tukihaun yhteydessä. Hakuoppaiden painosmäärä väheni tämän vuoksi 19 000 kappaleella.

Maaseutuvirasto kehittää myös tukien käsittelyä hallinnossa. Tänä keväänä sähköisesti jätetyt hakemukset arkistoituvat sähköiseen arkistoon, mikä tehostaa hallinnon työtä.

 

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:

Ylitarkastaja Kirsti Mäki-Paavola

020 77 25632

etunimi.sukunimi@mavi.fi

 

Erikoissuunnittelija Jussi Tuumi

0400 126 900

etunimi.sukunimi@mavi.fi