18.03.2013

Viljelijätukien päätukihaku alkaa 19.3. klo 8.00 ja päättyy 30.4. klo 23.59 osoitteessa https://vipu.mavi.fi. Jo helmikuun alusta asti verkossa on voinut tallentaa tietoja viljelykasveista ja tehdä karttakorjauksia.

Vipu-palvelu on uudistunut

Viljelijän verkkoasiointipalvelu Vipu https://vipu.mavi.fi uudistui tänä keväänä. Palvelusta näkee nyt aiempaa helpommin eri vuosien lohko- tai maksutiedot yhdessä näkymässä. Myös tukioikeuksien seuranta helpottuu, kun niiden voimassaoloa sekä omistuksen ja hallinnan siirtoja voi seurata palvelussa kätevästi.

Vipu-palveluun voi kirjautua pankkitunnuksilla ja nyt myös mobiilivarmenteella. Viljelijä voi halutessaan valtuuttaa esimerkiksi neuvojan täyttämään hakemuksen puolestaan.

Sähköiseen tukihakuun pääsee Vipu-palvelun etusivulta ja palvelussa voi seurata, mitkä lomakkeet on jo palautettu ja mitä ei.

Vipuneuvojalta vinkkejä tukihakuun

Vipuneuvoja on hyvä apu tukihaussa. Vipuneuvoja on Vipu-palvelussa oleva työkalu, joka antaa tilakohtaisia yhteenvetotietoja ja sähköiseen tukihakuun liittyviä vinkkejä. Vipuneuvojan tarkisteet auttavat viljelijää löytämään tukiehtoihin liittyviä puutteita ja siten vähentävät tilan riskiä joutua valvontaan.

Vipuneuvojalta viljelijä saa alustavan arvion tilalle maksettavista tuista ja maksuaikatauluista. Lisäksi se ilmoittaa hakemattomista tuista, joihin viljelijä on oikeutettu.

Vipuneuvojan voi avata Vipu-palvelun vasemmasta sivupalkista.

Kunta neuvoo sähköisen tukihaun käytössä

Viljelijätuet on voinut hakea sähköisesti vuodesta 2009 lähtien, ja hakutavan suosio on noussut vuosi vuodelta. Sähköinen tukihaku on saanut käyttäjiltään erittäin positiivista palautetta. Viime vuonna noin 45 prosenttia Suomen maatiloista haki tuet sähköisesti.

Apua Vipu-palvelun käyttöön saa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta. Jokaisella maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella on sähköisen tukihaun asiantuntija, jolta saa apua käyttöoikeuksiin, hakemusten täyttämiseen ja lähettämiseen sekä sovelluksen käyttämiseen liittyvissä ongelmissa.

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla osoitteeseen tukihaku@mavi.fi. Sähköpostiin vastataan virka-aikana sekä aikaväleillä 15.–30.4. arkisin klo 9-21 ja viikonloppuisin klo 9-15 sekä 15.–17.6. arkisin klo 9-21 ja viikonloppuisin klo 9-15.

 

Lisätietoja:  

Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:

Ylitarkastaja Kirsti Mäki-Paavola

020 77 25632

etunimi.sukunimi@mavi.fi

www.mavi.fi/vipu