19.04.2013

Viljelijätukien sähköinen päätukihaku on parhaillaan käynnissä. Maatilat voivat jättää sähköisen tukihakemuksen viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa https://vipu.mavi.fi 30.4. klo 23.59 saakka.

Tukihakemuksia on palautettu Vipu-palvelussa 19.4.2013 mennessä 15 039 kappaletta. Tästä määrästä ensimmäistä kertaa sähköisesti tukea hakeneita viljelijöitä on noin viidennes.

Viljelijöiden asiointi painottuu yhä enemmän verkkoon

Viljelijätuet haetaan vuosi vuodelta useammin paperilomakkeiden sijaan Vipu-palvelun kautta. Vuonna 2012 sähköisen tukihakemuksen jätti 26 126 maatilaa.

Tänä keväänä uudistuneessa Vipu-palvelussa oli jo ennen päätukihakua mahdollista hakea kotieläintukia. Uuhipalkkiota, uuhipalkkion lisäpalkkiota sekä kansallista uuhitukea haki sähköisesti 35,7 % tiloista ja kansallisten kotieläintukien ennakoita 1 921 tilaa. Kotieläintukien hakijoissa oli myös ensimmäistä kertaa sähköisen tukihakemuksen jättäneitä viljelijöitä.

Verkkoasioinnin yleistyessä sähköisen viljelijätukihakumateriaalin suosio kasvaa ja painetun materiaalin tarve vähenee. Tänä keväänä Maaseutuvirasto lähetti painetut hakuoppaat ja paperilomakkeet vain niille viljelijöille, jotka tilasivat tukihakumateriaalin kevään 2012 päätukihaussa.

Kunta ja Maaseutuvirasto neuvovat Vipu-palvelun käytössä

Viljelijä saa apua Vipu-palvelun käyttöön kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta. Jokaisella maaseutuhallinnon yhteistoiminta-alueella on sähköisen tukihaun asiantuntija, joka on viljelijän apuna Vipu-palvelun käytössä, hakemusten täyttämisessä ja lähettämisessä sekä käyttöoikeuksiin liittyvissä asioissa.

Maaseutuviraston käytöntuki neuvoo viljelijää Vipu-palvelun käytössä myös virka-ajan ulkopuolella. 30.4. saakka käytöntuki päivystää arkisin klo 21 saakka ja viikonloppuisin klo 9–15. Maaseutuviraston käytöntuki palvelee sähköpostitse osoitteessa tukihaku@mavi.fi. Jos viljelijä ei halua tehdä sähköistä tukihakemusta itse, hän voi valtuuttaa neuvojan tai EU-avustajan tekemään tukihakemuksen puolestaan Vipu-palvelussa.

”Vipuneuvoja on ehdoton apuväline”

Vipuneuvoja on Vipu-palvelussa oleva työkalu, josta viljelijä saa tilakohtaisia yhteenvetotietoja ja vinkkejä sähköisestä tukihausta. Vipuneuvoja ilmoittaa esimerkiksi tukihakemuksessa mahdollisesti olevista puutteista tai hakemattomista tuista. Käyttäjäpalautteen mukaan Vipuneuvoja on hyödyllinen työkalu ja ”ehdoton apuväline” sähköisessä tukihaussa.

Vipuneuvojan voi avata Vipu-palvelun vasemmasta sivupalkista. Tukihakemus kannattaa tarkistaa Vipuneuvojalla perus- ja kasvulohkotietojen täytön jälkeen.

 

Lisätietoja:

Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:

tukihaku@mavi.fi 30.4. saakka arkisin klo 9–21, viikonloppuisin klo 9–15

https://vipu.mavi.fi