30.9.2014

Euroopan komissio on avannut hedelmien ja vihannesten tuottajien haettavaksi tuen, jolla pyritään lieventämään Venäjän tuontikiellon aiheuttamia hedelmien ja vihannesten markkinahäiriöitä. Tuki on käytettävissä koko Euroopan unionin alueella, ja se on haettavissa myös Suomessa. Maaseutuvirasto vastaanottaa ilmoitukset tuen hyödyntämisestä ja maksaa tuen.

Tuenalaiset toimenpiteet koskevat seurauksia, jotka aiheutuvat hedelmien ja vihannesten menekkivaikeuksista ja hintojen alentumisesta. Toimenpiteet ovat markkinoilta poistot, raakana korjaaminen ja korjaamatta jättäminen. Markkinoilta poistot tarkoittavat tuotteiden antamista ilmaisjakeluun tai tuhoamista sadonkorjuun jälkeen.

Tukea myönnetään markkinoilta poistoihin kiloperusteisesti ja korjaamatta jättämiseen pinta-alaperusteisesti. Tuki on haettavissa 30. syyskuuta 2014 alkaen. Tuenalaiset toimenpiteet tulee toteuttaa 31. joulukuuta 2014 mennessä.

Tuki on käytettävissä muun muassa seuraavien hedelmien ja vihannesten markkinoilta poistoihin, raakana korjaamiseen tai korjaamatta jättämiseen: tomaatit, porkkanat, omenat, päärynät, luumut, viinirypäleet, kiivit sekä appelsiinit, klementiinit ja mandariinit.

Venäjä kielsi 7. päivänä elokuuta tiettyjen tuotteiden, kuten maitotuotteiden sekä hedelmien ja vihannesten tuonnin EU:sta Venäjälle. Nämä pakotteet ovat aiheuttaneet EU:n alueella vakavan markkinahäiriön uhan huomattavan vientikohteen yhtäkkiä kadotessa.

Euroopan komissio avasi elokuun lopussa tuen hedelmä- ja vihannesalalle. Tällöin tukeen varattiin EU-tasolla 125 miljoonan euroa. Tämä summa tuli täyteen varatuksi alle viikossa. Uudessa nyt avatussa tuessa on jäsenmaakohtaiset kiintiöt. Myös Suomessa tuki on varattavissa 3000 tonnin kiintiön täyttymiseen saakka.

 

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Juhani Heikkilä
0295 31 2352
etunimi.sukunimi(at)mavi.fi

Tietoa tuesta