2.12.2016 

Euroopan komissio on päättänyt aloittaa rasvattoman maitojauheen myynnin interventiovarastoista. Myynnissä on ennen 1. marraskuuta 2015 interventiovarastoon tuotu rasvaton maitojauhe. Myynti toteutetaan tarjouskilpailumenettelyllä. Ensimmäinen tarjouskierros päättyy 13. joulukuuta 2016.

Suomessa maitojauhetta on myynnissä 790,150 tonnia. Tarjouskohtainen vähimmäismäärä on 20 tonnia rasvatonta maitojauhetta. Myyntiä hallinnoi Maaseutuviraston markkinaosasto. Ilmoitus tarjouskilpailun avaamisesta sekä ohjeet ja lomake ostotarjouksen jättämistä varten löytyvät Maaseutuviraston internetsivuilta.

Maitojauheen markkinahinta on vahvistunut viime kuukausien aikana 1990 euroon tonnilta, eli se ylittää interventiohinnan 292 eurolla/tonni. Euroopan unionilla on varastoissaan rasvatonta maitojauhetta 355 000 tonnia, josta Suomen osuus on 3 600 tonnia.

Komission mukaan varastoja olisi hyvä päästä purkamaan, jotta maitojauhe saadaan markkinoille vielä tuoreena eivätkä sen käytettävyysominaisuudet laske. Myynti olisi tärkeää saada kohdistettua EU:n ulkopuolelle. EU on menettänyt asemaansa kansainvälisillä maitojauhemarkkinoilla, kun tuotetta myynnin sijaan on varastoitu suuria määriä.

Myyntiin tulee koko EU:n alueella komission päätöksellä 22 150 tonnia interventiomaitojauhetta. Maitojauhevarastot sijaitsevat Belgiassa, Saksassa, Irlannissa, Ranskassa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Isossa-Britanniassa ja Suomessa.

 

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
Ylitarkastaja Päivi Vaismaa
0295 31 2450
etunimi.sukunimi@mavi.fi

Rasvattoman maitojauheen interventiovarastointi