5.4.2017

Vuoden 2016 luonnonmarja- ja -sienisato oli keskimääräistä parempi. Marjojen kukinnat alkoivat varhain ja sadon kypsyminen aikaistui. Marja-alan yritysten kutsumia ulkomaalaisia poimijoita oli edellisvuosien tapaan poimimassa luonnonmarjoja ja -sieniä. Ulkomaalaiset poimijat keräsivät marjoista 81 prosenttia ja sienistä 19 prosenttia.

Puolukkasato oli erittäin hyvä ja puolukkaa kerättiin ennätysmäärä myyntiin, yli 11 miljoonaa kiloa. Valtaosa puolukasta kerättiin Länsi-Suomesta. Puolukkasadosta 13 prosenttia oli luomupuolukkaa.

Mustikkaa kerättiin viime vuotta vähemmän, mutta sato oli kuitenkin keskimääräistä parempi. Suurin osa mustikasta kerätään Lapista. Lähes 60 prosenttia kerätystä mustikasta on luomumustikkaa.

Lakkasato oli keskimääräistä tasoa ja laatu erittäin hyvä. Kerätystä lakasta oli luomua 38 prosenttia.

Marjojen ja sienten myyntihinnat laskivat edellisvuosista ja niiden tuottama tulo oli noin 20 miljoonaa euroa.

Herkkutatista hyvä sato

Luonnonsienistä herkkutattisato oli keskimääräistä parempi. Herkkutateista 94 % kerättiin Itä-Suomen metsistä. Herkkutatti on tärkeä vientisieni.

Rouskujen ja suppilovahveron sato oli keskimääräinen tai sitä heikompi, mutta kantarellista saatiin hyvä sato. Kantarellin poimintakausi alkoi aikaisin ja sitä poimittiin poikkeuksellisen paljon. Kantarelleista yli 80 % kerättiin Itä-Suomesta.

Mustikan vienti väheni hieman

Mustikkaa vietiin tuoreena ja jäädytettynä yhteensä 4,8 miljoonaa kiloa. Lähes kaikki tuore mustikka vietiin Ruotsiin ja valtaosa jäädytetystä mustikasta Kiinaan ja Japaniin. Mustikan tuonti lisääntyi edellisvuodesta. Eniten mustikkaa tuotiin Ruotsista.

Puolukkaa vietiin tuoreena 1,4 miljoonaa kiloa, josta suurin osa Ruotsiin. Jäädytettyä puolukkaa vietiin muiden marjojen mukana myös esimerkiksi Saksaan ja Itävaltaan.  

Tiedot perustuvat luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärätutkimukseen vuodelta 2016 (MARSI-tutkimus). Tutkimuksen luvuista puuttuvat suoramyynti, osa torikaupasta ja kotitarvepoiminta. Tutkimuksen on tehnyt Suomen Gallup Elintarviketieto Oy ja tilannut Maaseutuvirasto. 

MARSI 2016 -raportti

MARSI 2016 -raportin liitteet

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
Ylitarkastaja Lea Anttalainen
0295 31 2423
etunimi.sukunimi(at)mavi.fi