14.4.2015

Viljelijätukien sähköinen haku on avautunut tänä keväänä vaiheittain. Keskiviikosta 15.4. lähtien viljelijät pääsevät tekemään päätukihakemuksen Vipu-palvelussa, osoitteessa https://vipu.mavi.fi. Sähköisen hakemuksen voi jättää 12.5.2015 klo 23.59 saakka.

Tänä keväänä haussa ovat ensimmäistä kertaa CAP-uudistuksen ja uuden maaseutuohjelman mukaiset viljelijätuet. Tukiehdoissa on paljon uutta, joten hakemuksen tekoa ei kannata jättää viimeisiin hakupäiviin. Samasta syystä viljelijän kannattaa hakea tuet Vipu-palvelussa, sillä sähköinen hakemus sisältää tarkisteita, jotka vähentävät virheitä hakemuksessa. Viljelijä voi tarkistaa Vipuneuvojasta muun muassa lohkojen korvauskelpoisuuden ja viherryttämistuen ehtojen täyttymisen.

Vipu-palvelussa on maaliskuun alusta lähtien ollut mahdollista tehdä peruslohkomuutoksia. Kasvulohkotietojen tallentamista on päässyt tekemään huhtikuun alusta saakka. Tähän mennessä noin 7000 viljelijää on jo tehnyt kasvulohkotallennuksia.
Hakuoppaaseen voi tutustua osoitteessa www.mavi.fi/hakuopas. Halutessaan viljelijä voi noutaa painetun hakuoppaan kunnasta. Päätukihaun lomakkeet ovat saatavissa osoitteesta www.suomi.fi/lomakkeet.

Kunta ja neuvojat auttavat

Viljelijöille on tarjolla neuvontaa sähköisen tukihakemuksen tekemiseen. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiset neuvovat viljelijöitä Vipu-palvelun käytössä virka-aikana. Kunnan yhteystiedot löytyvät Vipu-palvelusta.

Uusista ja uudistuneista tukimuodoista, kuten viherryttämistuesta, eläinten hyvinvointikorvauksesta tai ympäristökorvauksesta voi saada neuvontaa myös uuteen neuvontajärjestelmään rekisteröidyiltä neuvojilta. Rekisterissä olevat neuvojat tarjoavat palvelua arvonlisäveron hinnalla. Viljelijä voi valita tarpeisiinsa sopivan neuvojan osoitteesta www.mavi.fi/neuvojarekisteri.

Yhä useampi eläintila haki ennakot sähköisesti

Viljelijät ovat ottaneet sähköisen haun omakseen. Viime vuonna sähköisen päätukihakemuksen jätti noin 60 prosenttia maatiloista. Myös tämän kevään aikaisemmissa hauissa sähköisten hakemusten osuus on kasvanut viime vuodesta.

Kansallisten kotieläintukien ennakoiden haku päättyi 23.3., johon mennessä 68 prosenttia ennakoiden hakijoista oli tehnyt hakemuksensa sähköisesti. Sähköisten hakemusten osuus kasvoi viime vuodesta, jolloin noin 53 prosenttia tiloista haki ennakot sähköisesti.

Aikaisemmin tänä keväänä Vipu-palvelussa oli haettavana kasvihuonetuki, jossa sähköisten hakemusten osuus samoin nousi noin 50 prosentista tämän vuoden noin 65 prosenttiin.

Lisätietoja:
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
Tietojärjestelmäasiantuntija
Piia Ylikoski
0295 31 2344

Erityisasiantuntija
Mirva Kauppinen
0295 34 2428

etunimi.sukunimi(at)mavi.fi