31.3.2017

”Saunapalvikinkku, tehty perinteiseen tapaan”/”Basturökt skinka, tillverkad på traditionellt sätt” –nimelle haetaan nimisuojaa. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry, jonka tehtävänä on muun muassa vaalia perinteistä aidon saunapalvikinkun valmistusmenetelmää ja erikoislaatua.

Lihavalmisteisiin kuuluva Saunapalvikinkku, tehty perinteiseen tapaan on lihavalmiste, joka on valmistettu sian kinkun kokonaisista lihaksista tai leikatuista kinkkupaloista. Myös kinkun rasva- ja kamaraosa voi olla mukana tuotteessa. Liharaaka-aine on peräisin lihasiasta, eikä siihen käytetä jalostuseläimiä.

Saunapalvikinkun valmistus on voimakkaasti sidoksissa suomalaiseen saunakulttuuriin, mikä erottaa sen muista maista ja niiden savustetuista tuotteista. Perinteiseen tapaan tehty saunapalvikinkku poikkeaa muista, modernimmalla teknologialla keitto- tai savustuskaapeissa valmistetuista palvikinkuista erityisesti valmistustavan ja ainutlaatuisen tuotelaadun perusteella. Kinkku savustetaan leppäpuulla savusaunassa suorasavustusmenetelmällä. Lihan kypsytysaika on vähintään 12 tuntia.

Tuotteen esikäsittely, suolaaminen, täyttäminen ja kypsentäminen tapahtuvat Suomessa eli suojauksen maantieteellinen alue kattaa koko maan.

Vastaväitemenettely käynnissä nyt

Hakemusmenettelyyn liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 30.4.2017 saakka. Mavi on julkaissut ilmoituksen hakemuksesta Virallisessa lehdessä sekä Tavaramerkkilehdessä. Hakemukseen liittyvät asiakirjat löytyvät Mavin sivuilta osoitteesta www.mavi.fi/nimisuoja.

Lisätietoa:

Piritta Sokura, hankekehittäjä

0295 31 2364

etunimi.sukunimi(at)mavi.fi