13.5.2014

Tänä keväänä noin 60 % viljelijöistä teki tukihakemuksensa sähköisesti viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipussa. Sovellus sai ennätysmäärän käyttäjiä, kun sähköisen hakemuksen jätti yhteensä 34 529 maatilaa. Viljelijöiden päätukihaku päättyi torstaina 8.5.

Viljelijöiden päätukihaku päättyi aiempien vuosien tapaan huhtikuun lopussa, mutta Maaseutuvirasto jatkoi hakuaikaa maa- ja metsätalousministeriön määräyksestä 8.5. asti. Syynä hakuajan pidentämiselle olivat tukihakupalvelussa ilmenneet tekniset toimintahäiriöt. Muun muassa kirjautuminen ruuhkautui suuren käyttäjämäärän takia.

Uusien sähköisten hakemusten määrä jäi myöhästyvien tasolle

Jatkoajalla oli mahdollista sekä tehdä uusia hakemuksia että muokata varsinaisena tukihakuaikana tehtyjä hakemuksia. Uusia sähköisiä tukihakemuksia jätettiin yhteensä 255 , joka on noin sata hakemusta enemmän kuin muina vuosina myöhässä jätettyjen hakemusten määrä. Vuonna 2013 ensimmäisen kahdeksan päivän aikana jätettiin myöhässä 140 ja vuonna 2012 165 hakemusta. Sähköisen haun lopullinen osuus saadaan laskettua, kun kuntiin jätettyjen paperihakemusten määrä on selvillä.

– Viljelijöiden aktiivisuuden ja neuvojien sekä avustajien hyvän työn ansiosta sähköisen tukihaun määrä kasvoi  järjestelmän teknisistä häiriöistä huolimatta. Saamamme palaute on ollut aiheellista ja otamme sen huomioon valmistautuessamme ensi vuoden tukihakuun. Maatalouspolitiikan uudistuminen ja ohjelmakauden vaihtuminen asettaa ensi kevään tukihaulle uusia haasteita, ylijohtaja Leena Tenhola sanoo.

Viljelijätukiasiointi hoituu Vipussa

Vipu-palvelu sai tänä keväänä uuden ulkoasun ja uusia ominaisuuksia. Päätukihaun lisäksi uudistuneessa palvelussa on kevään aikana ollut mahdollista hakea kasvihuonetuotannon tukea ja kansallisten kotieläintukien ennakoita. Ennakoita haki sähköisesti noin 53 prosenttia tuenhakijoista. Myös ensimmäistä kertaa sähköisesti haettavissa ollut kasvihuonetuotannon tuki innosti lähes puolet hakijoista Vipu-palvelun käyttäjiksi.

Vipu-palvelu on auki myös päätukihaun jälkeen. Viljelijät voivat tehdä Vipu-palvelussa ilmoituksen hakuajan jälkeen tapahtuneista kylvöalojen muutoksista 27.5.–16.6.2014. Muutoshaun aikana on mahdollista tehdä myös sähköisiä lohkojen rajakorjauksia.  

Lisätietoja:
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
tukihaku(at)mavi.fi

Tietojärjestelmäasiantuntija Jussi Peltoniemi
etunimi.sukunimi(at)mavi.fi
0295 31 2335