6.2.2013

Uudistunut viljelijöiden verkkoasiointipalvelu Vipu https://vipu.mavi.fi avautuu 6.2. Vipu-palvelusta näkee nyt aiempaa helpommin eri vuosien lohko- tai maksutiedot yhdessä näkymässä. Myös tukioikeuksien seuranta helpottuu, kun niiden voimassaoloa ja omistuksen ja hallinnan siirtoja voi seurata palvelussa kätevästi.

Viljelijät voivat tänä keväänä jo 6.2. alkaen tallentaa tietoja viljeltävistä kasveista ja pinta-aloista sekä tehdä sähköisiä karttakorjauksia. Sähköinen tukihaku löytyy Vipu-palvelun etusivulta ja palvelussa voi seurata, mitkä lomakkeet on jo palautettu ja mitä ei. Vipu-palveluun voi kirjautua pankkitunnusten lisäksi nyt myös mobiilivarmenteella.

Kotieläintukien sähköinen haku alkaa 6.2.2013

Sähköiseen hakuun tulee tänä keväänä uusia tukia. Kotieläintuista tulevat ensi kertaa sähköisesti haettaviksi uuhipalkkio, uuhipalkkion lisäpalkkio ja kansallinen uuhituki. Näiden tukien sähköinen haku alkaa 6.2.2013 ja päättyy 28.2.2013 klo 23.59. Uuhitilat, jotka ovat hakeneet uuhipalkkiota ja -tukea sähköisesti, voivat peruuttaa uuhia hakemukselta tai ilmoittaa pitopaikan muuttumisesta uuhien tilallapitoaikana 1.3.–8.6.2013.

Myös kansallisten kotieläintukien ennakoita voi ensimmäistä kertaa hakea sähköisesti. Ennakoiden sähköinen haku alkaa 6.2.2013 ja päättyy 22.3.2013 klo 23.59. Viljelijän on hyvä huomioida, että kansallisten kotieläintukien vuoden 2013 hakuohjeet julkaistaan helmikuun loppupuolella, joten ne eivät ole vielä käytettävissä, kun sähköinen ennakon haku alkaa.

Neuvojalle voi antaa oikeudet Vipuun

Viljelijä voi valtuuttaa neuvojan tai asiamiehen täyttämään ja lähettämään hakemuksen puolestaan. Yhden omistajan tiloilla valtuutusoikeus on automaattisesti. Jos tilalla on useampi kuin yksi omistaja, tila voi hakea valtuutusoikeuden kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselta.

Jotta viljelijä voi valtuuttaa neuvojan, tulee neuvojalla olla käyttäjätunnus Vipu-palveluun.

Kunta ja valtakunnallinen käytöntuki neuvovat

Oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen neuvoo viljelijöitä sähköisen tukihaun käytössä. Neuvoja antaa myös sähköisen tukihaun valtakunnallinen käytöntuki, joka palvelee 8.2. alkaen sähköpostilla osoitteessa tukihaku@mavi.fi.

 

Lisätietoja:
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset

Lisätietoja Maaseutuvirastosta:
Erikoissuunnittelija Sauli Sonkkila
040 548 5654
etunimi.sukunimi@mavi.fi

Ohjelmaneuvoja Joakim Forsbäck
020 77 25646
etunimi.sukunimi@mavi.fi