Ympäristökorvauksen ravinteiden tasapainoinen käyttö -toimenpiteen ehtona oleva koulutusvaatimus tulee täyttää viimeistään 30.4.2017, jos annoit ympäristösitoumuksen keväällä 2015. Voit suorittaa koulutusvaatimuksen joko verkkotentillä tai yhden päivän mittaisella, paikallisten maaseutuelinkeinoviranomaisten, ELY-keskusten ja sidosryhmien yhteistyössä järjestämällä koulutuksella.

Viime vuosina valvonnoissa on havaittu paljon ympäristötuen sitoumusehtojen laiminlyöntejä. Tämän vuoksi komissio edellyttää ympäristökorvaukseen sitoutuneilta viljelijöiltä kouluttautumista.

Verkkotentti Vipu-palvelussa

Voit suorittaa ympäristösitoumuksen koulutusvaatimuksen mukaisen verkkotentin Vipu -palvelussa. Verkkotenttiin pääset Vipu-palvelun etusivulta Ajankohtaiset asiat -kohdasta. Tentin voi suorittaa ympäristökorvaukseen sitoutunut viljelijä tai tilanhoidosta vastaava henkilö.

Käytä internetselaimen uusinta versiota varmistaaksesi tentin moitteeton toiminta. Vältä sulkemasta selainta kesken tentin suorittamisen. Jos suljet selaimen kesken tentin suorittamisen, tentti keskeytyy ja se on aloitettava alusta.

Tentin yrityskertoja ei ole rajattu. Läpäiset tentin vastaamalla oikein 15 kysymykseen. Saamasi pistemäärä selviää tentin lopussa yhteenvetosivulta. Tallenna tai tulosta yhteenvetosivu itsellesi ja säilytä se muiden ympäristökorvauksen asiakirjojen kanssa. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä sähköpostiosoitteeseen ymparistokorvaustentti(at)mavi.fi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Pitääkö tentin jälkeen tuleva yhteenveto säilyttää?
Halutessasi voit tulostaa tai tallentaa yhteenvedon, mutta sen säilyttämistä ei edellytetä. Tieto hyväksytysti suoritetusta tentistä tallentuu hallinnon tietoon.
 
Saanko tentin suorittamisesta vahvistuksen sähköpostiini?
Saat heti tentin tehtyäsi tiedon siitä, onko tenttituloksesi hyväksytty vai hylätty. Tentin suorittamisesta ei tule vahvistusta sähköpostiin. Näet tiedon suorituksestasi Vipu-palvelussa kohdassa Maatila --> Sitoumukset ja sopimukset, jos olet tehnyt verkkotentin tai suorittanut koulutuspäivän 24.3.2017 mennessä.
 
Tentin tekemisessä oli teknisiä ongelmia. Miten toimin?
Tentti toimii parhaiten internetselainten uusimmilla versioilla. Päivitä selaimesi (esimerkiksi Mozilla Firefox tai Internet Explorer) uusimpaan versioon. 
 
Olen tilanhoidosta vastaava, mutta en maatilan ensisijainen viljelijä. Voinko tehdä tentin?
Kyllä voit. Tentin tekijän ei tarvitse olla ensisijainen viljelijä. 
 
Vipu-palvelussa on edelleen ilmoitus siitä, että ympäristökorvauksen tentti on auki. Olen jo suorittanut tentin hyväksytysti. Mitä teen?
Ilmoitus tentistä näkyy kaikille Vipu-palvelun käyttäjille. Jos suoritit tentin hyväksytysti, asia on kunnossa. 
 
En päässyt läpi tentistä. Mitä teen?
Voit yrittää tentin suorittamista uudelleen. Tentin yrityskertoja ei ole rajattu. 
 
En halua tehdä tenttiä tietokoneella. Voinko suorittaa koulutuksen muulla tavoin?
Voit suorittaa koulutusvaatimuksen osallistumalla yhden päivän mittaiseen koulutukseen, jonka järjestävät paikalliset maaseutuelinkeinoviranomaiset, ELY-keskukset ja sidosryhmät. Jos osallistut koulutukseen, sinun ei tarvitse tehdä verkkotenttiä. 

Voinko suorittaa koulutuksen 30.4.2017 jälkeen?
Voit suorittaa koulutuksen myös 30.4.2017 jälkeen. Koulutus kannattaa kuitenkin suorittaa ajallaan. Jos et täytä koulutusvaatimusta ajoissa, ravinteiden tasapainoisen käytön korvaustasi vähennetään. 

Siirrän ympäristösitoumukseni toiselle maatilalle. Pitääkö minun suorittaa koulutus?
Jos siirrät sitoumuksesi viimeistään 30.4.2017, sinun ei tarvitse suorittaa koulutusta. Sitoumuksen vastaanottavan maatilan pitää täyttää koulutusvaatimus 30.4.2018 mennessä.
Jos siirrät sitoumuksesi 30.4.2017 jälkeen, sinun pitää täyttää koulutusvaatimus 30.4.2017 mennessä. 

Tila on ollut vuonna 2016 maatalousyhtymä, jossa osallisina olivat A ja B. Tila on suorittanut ympäristökorvauksen koulutusvaatimuksen vuonna 2016. A alkaa viljellä tilaa vuoden 2017 alusta ja yhtymä puretaan. Pitääkö viljelijän A käydä koulutus?
A:n pitää täyttää koulutusvaatimus. Koulutusvaatimus on henkilökohtainen, joten Jos A on suorittanut koulutuksen yhtymän puolesta vuonna 2016, hänen ei tarvitse suorittaa koulutusta uudelleen.

Jos tilalla tehdään sukupolvenvaihdos ennen 30.4.2017, eikä luopuja ole tehnyt tenttiä, pitääkö tilan jatkajalla olla koulutus suoritettuna 30.4.2017 mennessä?
Jos sukupolvenvaihdos tai muu hallinnan siirto tehdään ennen 30.4.2017, luopujan ei tarvitse täyttää koulutusvaatimusta. Jatkajan pitää täyttää koulutusvaatimus viimeistään 30.4.2018.

Jos tilalla tehdään sukupolvenvaihdos  30.4.2017 jälkeen, pitääkö luopujan suorittaa koulutus 30.4.2017 mennessä? Pitääkö myös jatkajan suorittaa koulutus?
Jos sukupolvenvaihdos muu hallinnan siirto tehdään 30.4.2017 jälkeen, sekä luopujan että jatkajan pitää täyttää koulutusvaatimus. Jatkajan pitää täyttää koulutusvaatimus 30.4.2018 mennessä.

Koulutusvaatimuksen täyttämisessä on kyse henkilökohtaisesta vaatimuksesta ja koulutuksella pyritään varmistamaan, että myös jatkaja on tutustunut sitoumusehtoihin.


Päivitetty 30.3.2017