Komission minikonferenssi

Aika: To 27.9. klo 1016.30.  

Paikka: Metropol Hietaniemi (Domus Academica, Hietaniemenkatu 14 A)

Lopullinen ohjelma varmistuu myöhemmin. Ilmoittautuminen tästä linkistä.

 

MINI-CONFERENCE ON GEOGRAPHICAL INDICATIONS IN FINLAND

Draft agenda 

10.0011.30 

​​Requirements for approval of PGI and PDO applications and amendments ​of spirit drinks, agricultural products and foodstuffs

​Presentation by the Commission

11.3012.00

​Questions and discussions

12.0012.30

​The protected Finnish GIs and the national developing program of GIs

​Presentation by the Ministry of Agriculture

12.3014.00

​Lunch

14.00–14.30

​Experiences on the protection of the names as PDOs and PGIs

​​Presentation by a Finnish producer/ by a foreign producer

14.3016.00

​​Workshops by sectors (alcoholic products, berries, meat etc.)​


Maaseutuviraston ilmoitus kansallisesta vastaväitemenettelystä

Ilmoitus kansallisesta vastaväitemenettelystä liittyen hakemukseen, joka koskee ”Aito saunapalvikinkku”/"Äkta basturökt skinka" –nimitysten rekisteröintiä suojattuna maantietellisenä merkintänä (SMM).​​


Lisäarvoa perinteisille tuotteille

EU:n nimisuojajärjestelmä luo tuotteille lisäarvoa sekä  suojaa elintarvikkeita ja maataloustuotteita vakiintuneen nimen väärinkäytöltä tai huokeammilta väärennöksiltä. Kuluttajalle suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä on ollut Euroopan yhteisön laajuisena voimassa vuodesta 1993. Euroopan unionissa on rekisteröity suojattuina nimityksinä yli 1 600 tuotetta.

Kolme erilaista suojaustapaa

Suojattu alkuperänimitys (SAN)

Suojatulla alkuperänimityksellä tarkoitetaan nimeä, joka on peräisin tietyltä alueelta, tietystä paikasta tai poikkeustapauksissa tietystä maasta. Sen laatu ja ominaisuudet johtuvat olennaisesti tai yksinomaan tietystä maantieteellisestä ympäristöstä luontoineen ja inhimillisine tekijöineen. Tuotteen kaikki tuotantovaiheet tapahtuvat rajatulla maantieteellisellä alueella.

Suomalaisista tuotteista alkuperämerkintänä on suojattu Kitkan viisas (muikku), Lapin Poron liha, Lapin Poron kuivaliha, Lapin Poron kylmäsavuliha sekä Lapin Puikula (peruna).

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM)

Suojatulla maantietellisellä merkinnällä tarkoitetaan nimeä, joka on peräisin tietyltä alueelta, tietystä paikasta tai maasta. Sen tietty laatu, maine tai muu ominaispiirre juontuu pääosin sen maantieteellisestä alkuperästä. Tuotteen tuotantovaiheista ainakin yksi tapahtuu rajatulla maantieteellisellä alueella.

Kainuun rönttönen (marjapiiras) ja Puruveden muikku ovat suojattu maantieteellisenä merkintänä.

Aito perinteinen tuote (APT)

Aito perinteinen tuote vastaa tuotanto- tai jalostusmenetelmän tai koostumuksen osalta perinteistä käytäntöä kyseisen tuotteen tai elintarvikkeen kohdalla. Se valmistetaan perinteisesti käytetyistä raaka-aineista tai ainesosista.

Sahti, karjalanpiirakka ja kalakukko ovat saaneet APT-suojauksen.

 

Lisätietoa:
Piritta Sokura, ylitarkastaja
0295 31 2364
etunimi.sukunimi(at)mavi.fi


Päivitetty 25.6.2018

​​​​​​​​